git

Git verziókezelő telepítése Windows 7 alá

Ma izgalmas dolgokról fogok mesélni neked. Terveim szerint háromról, és ez a három nagyon jól fog neked jönni, ha komolyabban beleásod magad a Drupal és a Git verziókezelő rejtelmeibe.
Ezek a leírások abból a szempontból is különlegesek lesznek, hogy a Windows operációs rendszerhez kapcsolódnak. Bár nekem nem ez a munkaeszközöm, de a kedvedért beizzítom, hogy megmutathassam rajta azokat az alapokat, amelyekre valószínűleg szükséged lesz.
Nem is húzom tovább az időt, kezdjük!

SSH kulcs készítése Windows alatt

Akkor folytassuk a sort, biztos már nagyon unatkozol. Szóval sikeresen feltelepítetted már a Gitet Windows alá, viszont az élet ennyivel nem áll meg. Ugyanis valószínűleg (vagyis szinte biztos) szükséged lesz arra, hogy „forgalomtól elzárt területen lévő” (ismertebb nevén „privát”) kódtárolóba is fejlessz, viszont itt nem a közismert „beírom a jelszó” módszert alkalmazzák. Kulcsot generálunk neked, ami téged azonosít (vagyis a rendszeredet), egy ilyen kulcs amúgy is jó dolog, vigyázz rá és becsüld meg alaposan.

Drush 5.x telepítése Windows alá

Ott kezdted a ma estét, hogy feltelepítetted a Git verziókezelőt, majd SSH kulcsot is készítettél a hitelesítéshez. A ma esti történet harmadik, befejező része következik.

Verziókezelésről mindenkinek - Miért kell ez nekünk?

A most induló néhány részes bejegyzés-sorozatomban a verziókezelésről szeretnék mesélni. Beszélgetések során gyakran érzem úgy, hogy túlmisztifikálják a témát, ezzel is megnehezítve a kezdők indulását. Pedig az igazán hatékony fejlesztéshez elengedhetetlen lenne egy verziókezelő rendszer alapos ismerete, hiszen ez segít a fejlesztés dokumentálásában is, nagyobb kódbázis hosszabb távú kezelése pedig elképzelhetetlen nélküle.
Mielőtt belemennénk a verziókezelés mélyebb ismertetésébe, érdemes körüljárni, hogy miért is lehet szükség rá.

Git verziókezelőre vált a Drupal

A közeljövőben Git verziókezelő rendszerre vált a Drupal az eddig használt CVS helyett, kis technikai csúszás miatt jelenleg február 24. a tervezett átállás dátuma. Ha még csak most ismerkedsz a Git verziókezelővel, akkor a screencast-sorozatom hasznos lehet számodra. Ebben a rövid bejegyzésben inkább a migrációval járó fontosabb újdonságokat vázolnám fel.

Git verziókezelő Linux alatt

Régebb óta foglalkoztatott, hogy valamilyen módon bemutassam a Git verziókezelő rendszer használatát Linux operációs rendszer alatt. Messze nem ismerem minden lehetőségét, de amit tudok, azt szívesen továbbadom másoknak.
Először egy hosszabb screencast készült, amely technikai problémák miatt nem sikerült túl jól. Ezután témákra lebontva, részletesebben ismertetve az egyes részeket a következő hét videó készült, a teljes műsoridő két óra felett van.