Drush 5.x telepítése Windows alá

Ott kezdted a ma estét, hogy feltelepítetted a Git verziókezelőt, majd SSH kulcsot is készítettél a hitelesítéshez. A ma esti történet harmadik, befejező része következik.

Létezik a Drupalhoz egy Drush nevű jóság, igazi svájci-bicska. Arra való, hogy parancssoros eszközökkel készíthess mentést majd visszatölthesd azt, futtathatod az időzített feladatokat, ürítheted a Drupal gyorsítótárát, és még ezernyi mást. Vigyázz vele, mert addiktív: Ha elkezded használni, könnyen rákaphatsz az ízére és utána mindig hiányolni fogod, ha nincs kéznél.
Viszont Drush-t használni eddig Windows alatt nem volt könnyű. Mondhatni, kicsit szívás volt. Eddig.
Szerencsére közeledik az 5-ös verzió kiadása, amelyben többek közt már a Windows támogatást is rendbeszedték, így már semmi akadálya, hogy beizzítsd te is a gépeden! :)

  1. Ehhez a művelethez szükség lesz arra, hogy a Git telepítésénél a 3. pontban a 3. lehetőséget válaszd. Ugyanis szükség lesz a Unix parancssori eszközökre is.
  2. A Drush honlapjának „Resources” részén megtalálod a „Drush Windows Installer” aloldalt
  3. Ott a „Download Drush 5.x-dev Windows Installer” kell neked (a végleges megjelenést követően változhat a neve), linket nem adok, mert úgyis pár nap múlva változik.
  4. A telepítés „Custom setup” fázisában jelöld ki a „cwRsync Optional Components” és „Register Environment Variables” komponenseket. Így használhatsz majd Rsync-et és nem kell szórakoznod az elérési útvonal megadásával.
  5. Ezeket érdemes kiválasztanod a „Custom setup” részben.

Ha ügyesen csináltad, akkor a drush help parancsot futtatva részletes listát kapsz az elérhető parancsokról.

Ennyi volt a móka mára! :)

Hozzászólások

Helló Never!
Köszi a cikket, kipróbálom!
Megjegyzés: a d.hu-n megjelenő cikkben rosszak a nevergone.hu-s linkek: http://drupal.hu/node/15539
Üdv:
T

PS: És az itteni beküldésnél jön egy warning: Notice: Undefined variable: link blogaid_get_comments_link() függvényben (/var/www/nevergone.hu/sites/all/modules/contrib/blogaid/blogaid.module 192 sor)..

Az előző a Előnézet beküldésekor, a Mentés után meg ez:
•Notice: Undefined property: stdClass::$filter blogaid_mail_alter() függvényben (/var/www/nevergone.hu/sites/all/modules/contrib/blogaid/blogaid.module 344 sor).
•Notice: Undefined property: stdClass::$hompage blogaid_mail_alter() függvényben (/var/www/nevergone.hu/sites/all/modules/contrib/blogaid/blogaid.module 347 sor).
•Notice: Undefined variable: link blogaid_get_comments_link() függvényben (/var/www/nevergone.hu/sites/all/modules/contrib/blogaid/blogaid.module 192 sor).

Köszönöm a visszajelzés, javítottam a linkeket! :)
Valójában nem titok, hogy használom a Blog Aid modult, a hibát pedig azért nem javítom, mert így könnyebben szóra tudom bírni a látogatókat. :)

Akkor újra szólok :)
Azt láttad már, hogy egy cikknek letrejön a komment IDkkel azonos álneve is?
Tehát pl. erre a cikkre linkel a http://nevergone.hu/comment/826, és a http://nevergone.hu/comment/825 is?
A gugli ezeket (is) hozza, és ma például viccesen 2féleképpen is idéztek...
http://drupal.hu/node/15617
Egyébként a d.hu-n is van ez a "hiba", a d.org-on nincs.
Üdv:
T

Ez nem hiba, ez ugyanis egy nagyon zavaró és régóta húzódó hiba megoldása a Drupal 7-ben. A comment/XXX nem a tartalomra linkel, hanem egy adott hozzászólásra, részletek itt: http://drupal.org/node/6162
A mutatott linked amúgy helyesen /comment/825#comment-825

Szia, nagyon jó kis blogod van, köszi a jó leírásokért!