Ubuntu Lucid frissítés

Sikeresen frissítettem a számítógépeket Ubuntu Lucid (10.04) alá. A frissítés problémamentes volt, különösebben csiszolni sem kellett utána, viszont pár dologról mégis írnék.

A bal oldalra helyezett ablakkezelő gombok nem tűnnek annyira zavarónak, mint ahogy mások állítják, eddig csak egyszer zártam véletlenül egy ablakot, mert az ablak-kezelő menüre szerettem volna kattintani. Na az itt most nincs, de tessék szépen kattintani az ablak címsorán jobb gombbal, minden meglesz ott, ami eddig külön menübe volt kiszervezve.
Az már zavaróbb, hogy a Gwibber ablakát nem lehet úgy bezárni, hogy az értesítési területen tovább fusson, illetve altatáskor és hibernáláskor is van baja, próbálok keresni más alternatívát.
Bosszantó, hogy nem tudom az asztali gép billentyűzetén beállítani normálisan vagy letiltani a touchpad-ot gépelés közben (igen, azon is van), mert ez nem működik, de nem adom fel, mindenképpen szeretnék rá valami megoldást, lesz is.
Végül pedig az új Ubuntu friss-ropogós PHP 5.3-mal érkezik. Ennek nem mindenki örül, mert a Drupal 6 kiegészítő moduljai nem mind szeretik, régebbi verzióról nem is beszélve. Marad az a lehetőség, hogy valamilyen módon visszateszem a PHP 5.2-őt, vagy megpróbálok boldogulni az 5.3-mal. Én ez alapján próbálkoztam, az előző kiadás (Karmic) csomagjait nem szerettem volna visszaerőszakolni, mert az nem mindig leányálom, szóval maradt a 3. pont. Ami persze nem működik, éljenek a külső csomagkészítők, mert a php5-mcrypt elhasal telepítéskor (feloldhatatlan függőség), szóval próbálok boldogulni az 5.3-mal, ami Drupal modul pedig elsírja magát, azt megfoltozni szépre.
Azaz csak próbálnék boldogulni, mert ezzel a verzióval nem megy a mellé csomagolt Xdebug, mert ugyan betölti, de a változók értékének figyelése mindenre "Unitialized Variable"-t ad. A megoldás ez alapján, hogy vagy vissza PHP 5.2-re (jaj), vagy frissíteni az Xdebug-ot (jaj). Aztán ez utóbbi annyira mégsem, mert fel kell tenni a php5-dev és php-pear csomagokat, majd konzolban kiadni a pecl install xdebug parancsot. Szépen letölti a legfrissebbet, lefordítja, helyére pakolja, úgy megy, mint a kisangyal. A Drupal szereti megjelenti fájlfeltöltésnél, hogy hol is tart valójában, ha már itt tartunk, akkor pecl install uploadprogress. Ha ezzel a mókával végeztünk, a fenti két csomagot el is távolíthatjuk a függőségeivel, letörölhetjük rendszergazdaként a pecl által létrehozott /build könyvtárat (igen, a root-fájlrendszerben van), service apache restart, és működik. :)

Ui.: Az uploadprogress PHP kiegészítésnek kellett még egy /etc/php5/conf.d/uploadprogress.ini fájlt létrehozni, amelynek a tartalma nálam egyetlen sor:
extension=uploadprogress.so

Hozzászólások

sokszor szükség lehet az apache2-dev csomag telepítésére