SimpleXML

Egyesek szerint adattárolási mérföldkő, mások szerint csak egyszerű és átmeneti trend, de jelenleg az XML mellett elmenni nem igazán lehet anélkül, hogy ne nézne bele kissé az ember.
Nekem pl. ez most azért fontos, mert a freeblog blogexportja során egy ilyen, XML fájlokból álló adathalmazt kapunk. És ugye mi ebből szeretnénk kinyerni a hasznos adatokat valamilyen módon (vagyis minden adatot), eltávolítani a szükségtelen formázásokat (erről majd a végén), végül pedig egy hatátározott mozdulattal áttenni az egészet az adatbázisba.
Szóval a történet ott kezdődik, hogy kinyerjük az adatokat ezekből a fránya XML állományokból valamilyen programozási nyelv segítségével. Mivel mi most a "weben játszunk", legyen ez a PHP, mint talán a jelenleg legelterjedtebb, webes alkalmazások fejlesztésére használt programozási nyelv.
Ehhez létezik egy SimpleXML modul (PHP 5 kell hozzá), ami annyira egyszerű és jól használható, hogy talán pironkodnom kellene, ha többet írnék róla. Ezért nem is teszem. :)

Viszont most jön a nagy kérdés.
Az első az, hogy milyen HTML formázásokat távolítsunk el a bejegyzések szövegéből. Mert szűrni kell, az biztos, ugyanis a freeblog bejegyzés-szerkesztője vizuális alapú (mint mondjuk egy szövegszerkesztő, de ezt speciel TinyMCE -nek hívják), és az ilyenek bizony néha nagyon furcsa eredményt produkálnak a felszín alatt, amit nem szeretnék átvinni az új rendszerbe. Azt hiszem, az lesz a legjobb, ha minden formázást eltávolítok (csak a linkek, képek maradnak), és majd utólag, kézzel pótlom. Az eredeti terv úgyis az volt, hogy egyenként, kézzel másolom át a bejegyzéseket a régi oldalról az újra... jópár már át is került ezen a módon, de mivel "a programozó legnagyobb erénye a lustaság", ezért úgy gondoltam, hogy inkább automatizálom, amit lehet.
A második kérdés pedig az, hogy a bejegyzések teljes tartalmukban kikerüljenek a főoldalra (mint ahogy most vannak), vagy rövidebb bevezető jelenjen csak meg ott egy (jellemzően "tovább" szövegű) linkkel, amely a teljes tartalomhoz visz. És ha igen, milyen hosszú legyen ez a rész?

Szóval ezt az egész bejegyzést röviden és tömören össze el lehetett volna mondani úgy, hogy végre valóban haladunk a Debrecenfalu Drupal alapra való átköltöztetésében. :)

Érdekelt ez itt most egyáltalán valakit, vagy feleslegesen törtem magam? :)

Címkék: 

Hozzászólások

Engem érdekelt, továbbá szurkolok is ám.

Hat nemtom....franya egy dolog ez aszixemel

Viszont juniverzális.