Közösséget építünk

A debreceni Drupal közösség sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen immár a Tizenegyedik Debreceni Drupal Használói Találkozót hirdethetjük meg. Ennek apropóján érdemes visszatekinteni a kezdetekre.
A közösségek ugyanis nem épülnek maguktól, hanem tudatosan dolgozni kell értük.
Először is, szükség van egy aktív magra, olyan emberekre, akik a közösség létét és gyarapodását személyes érdeküknek is tekintik, ennek megfelelően hajlandóak áldozatot hozni érte. Aztán kell egy platform, olyan hely – valódi vagy virtuális – ahol ezek az emberek rendszeresen találkoznak, így érlelve a közösségépítés gondolatát.
A hazai Drupal közösség hivatalos IRC csatornáján asrobbal beszélgetve egyre gyakrabban merült fel ötletként, hogy jó lenne rendszeresen találkozni valahol, hogy kötetlen formában beszélgethessünk minket érdeklő szakmai témákról. A témát először ő hozta fel nyilvánosan a fórumban, de akkor még a kezdeti lelkesedés után hamar kifulladt a téma. Másfél év múlva poroltuk le újra, a következő hónapban pedig már büszkén jelenthettünk be az első alkalmat.
Bár kezdettől fogva törekedtünk arra, hogy ezek a találkozók inkább az egymás megismerését szolgálják, természetesen nem zárkóztunk el a szakmai bemutatók elől sem. Március végén Király Péter sok érdeklődő előtt mutatta be a közreműködésével fejlesztett könyvtári szoftvert, júniusban pedig Palócz István volt a vendégünk. Egy hirtelen ötlettől vezérelve patch-futamot rendezünk szeptemberben, mintegy alternatív szakmai vonalként az inkább beszélgetős, sztorizgatós Drupal Találkozók mellett.
A Drupal 7 megjelenése alkalmából mi is Release Party-t tartottunk, bekapcsolódva kicsit a nemzetközi közösség vérkeringésébe.
A i-re a pontot pedig mi más tehetné fel, mint a március végén rendezendő Debreceni Drupal Napok 2011, ahol jelentkezők két nap alatt számtalan érdekes programon vehetnek részt.
A közösségépítéshez nem kell sok dolog. Néhány ember, akik amúgy is jól megértik egymást, egy jó hely, tenni-akarás és türelem.
Így csak annyit mondhatok: Építs közösséget te is!

Hozzászólások

Gratulálok hozzá, méltóan összefoglaltad hogy mit tettünk, nem tettünk idáig :)