Drupal Hétvége 2010. - visszatekintés

Bár már jócskán túlhaladtunk rajta, azért szerintem nem késő még kicsit visszatekinteni a Drupal Hétvége körüli eseményekre.
A tavaly novemberben megrendezett eseményen nem adtam elő, mert szerettem volna jobban megfigyelni a szervezés körüli teendőket. Mindezt azért, mert tavasszal mi is hasonló rendezvényt tervezünk Debreceni Drupal Napok néven.
A Drupal Hétvége lebonyolítása problémák nélkül zajlott, köszönhetően a talpraesett szervezőgárdának és a segítőkész önkénteseknek. Mivel sokan felajánlották, hogy már kezdés előtt több órával megérkeznek, ezért gyorsan sikerült a termeket berendezni és a látogatóknak szánt csomagokat összeállítani.
Ezúttal két teremben párhuzamosan folytak az előadások, törekedni kellett a szünetek összehangolására, hiszen csak így volt biztosítható, hogy a résztvevők probléma nélkül tudjanak az előadások között választani. Ennek viszont alapfeltétele az előadások minél pontosabb kezdése és befejezése, nagy segítséget nyújtott Várady Zoltán és Király Péter, akik mindenféle "technikai szupereszközök" nélkül, egy papírlap felmutatásával jelezték az előadóknak az előadásra szánt időtartam hátralévő részét. Ez is egy jó példa arra, hogy alkalmanként a legegyszerűbb eszközökkel lehet a legnagyobb eredményt elérni. Sajnos az online közvetítéssel a ustreamnek ismét akadtak gondjai, erre még megoldást kell találni.
Az előadások sorrendjének összeállítása során fokozott figyelmet kellett arra fordítani, hogy egyik terem se legyen túlzottan egysíkú, már amennyire egy adott témához kapcsolható előadások lehetőséget adnak a változatosságra. Másik lehetséges probléma, hogy a nap végére a látogatók jelentős része már elutazik, és az előadóknak sem motiváló, ha egy majdnem teljesen üres terem előtt tartják meg az előadásukat. Szerencsére ez nem történt meg, többek közt köszönhetően annak is, hogy igyekeztünk az alkalom végére is érdekes témákat hagyni.
A második napon közösségi munkára került sor. Fontos a "közösségi", pont azért kereszteltük át a "kódsprintről", hogy ne riassza el az érdeklődőket, ne gondolják azt, hogy ott csak az igazán "hardcore arcoknak" jut hely. Ez a létszámban is megmutatkozott, több új érdeklődő volt, mint az előző éven. Viszont érdemes lehet alaposabban átgondolni, hogy mi ennek a napnak a célkitűzése, mit szeretnék elérni rajta és a jövőben ennek megfelelően kis létszámú szekciókat kialakítani adott témákkal kapcsolatban.

Köszönöm a hazai Drupal közösségnek a rendezvény megszervezését és lebonyolítását, a CEU-nak és a NIIF-nek pedig, hogy biztosította a helyszínt az alkalomhoz.
Viszlát tavasszal Debrecenben a Debreceni Drupal Napokon, késő ősszel pedig Budapesten a Drupal Hétvégén! :)