Linuxra! :)

Jópár éve már lelkes Linux felhasználó vagyok, Windows-sal csak elvétve akad dolgom, ha honlapokat kell tesztelnem Internet Explorer alatt. Többször felmerült már bennem a kérdés, hogyan lehetne az emberekkel könnyebben elfogadtatni ezt a rendszert, valós alternatívát kínálva ezzel az "ablakos" rendszernek. Most este azt hiszem, meglett a megoldás.
Egy ismerősöm elhívott magához, mert a gyereknek, aki talán másodikos lehet az általános iskolában, új számítógépet vettek. Dell gép igényesen kialakított számítógépház, és paramétereiben várhatóan még elég sokáig elég lesz szövegszerkesztéshez, MSN-hez, kisebb Flash alapú játékokhoz. Mikor hozták a géphez kapott kiegészítőket, kissé meglepődtem magamban, amikor a driver-lemezek közül kivillant egy Ubuntu Hardy telepítő DVD messziről is felismerhető papírtokja. Kellemes csalódás volt, hogy a driver-cd-n fent voltak azok a Linuxos eszközmeghajtók, amelyekre szükség lehet, és alapból nem tartalmazza a rendszer.
Amikor beindítottam a számítógépet, a GRUB fogadott felkínálva az előre telepített Windows XP és Ubuntu Linux közti választást. Szimpatikus lépés - nyugtáztam magamban - de mennyire lesz zavaró a használójának? Az első gondolatom az volt, hogy a GRUB-ből kiszedem a Linuxot, mert úgysem fogja használni senki. A következő az, hogy megváltoztatom az alapértelmezett sorrendet: Legyen induláskor kiválasztva a Windows, és ha valakinek mégis a Linux kellene, ott ki tudja választani. A dolog azért is furmányos, mert ha bekapcsolás után nem nyúlsz a billentyűzethez, akkor tíz másodperc után az alapértelmezettet indítja el, ez most a Linux. Végül arra jutottam, hogy nem csinálok vele semmit, ha kifejezetten nem kérnek meg rá.
Így is lett, viszont mielőtt végeztem volna, jött a gyerek, hogy "nem találja a felső csíkot, amin a játékok vannak". Először nem értettem, hogy mire gondol, talán a Windowsnál volt egy felső menüsáv is? Aztán leesett, ezt kereste! :)

Szóval ennyi a titok, így kell megszerettetni a Linuxot, és egyáltalán az informatikát az emberekkel: Egyszerű, de nagyszerű, könnyen elérhető játékok kellenek hozzá. :)
Azt még bónusznak elárultam neki, hogy Linux alatt is van Firefox...  :)

Ui.: Abban a családban senki nem informatikus vagy technikai beállítottságú.

Címkék: 

Hozzászólások

A csajok gépének telepítésekor én is gondolkodóba estem, aztán szándékosan maradt elől a pingvin, finom kényszer, kis rávezetés, na meg azért nálam látták már a jót... :)