301

Ha elmész otthonról, akkor írd ki szépen az ajtóra, hogy 301, meg hogy hova mentél, csakis permanensen. Ebből persze sokan nem fognak érteni az égvilágon semmit (netán hülyének néznek?), de az informatikusok nagy része majd biztos rávágja, hogy "Moved Permanently", és máris mennek az új helyre.
Ez ugyanis átirányítást jelent, állandót, nem néha-néha vagy alkalmanként, hanem mindig.
Ha neked van egy honlapod, ami elérhető a www.kutyafule.hu és a kutyafule.hu cím alatt, és valamiért úgy látod, hogy egy idő után "nem szeretik" a keresők, akkor szépen kérd meg a tárhely-szolgáltatódat (és ha nem megy, verd ki belőlük), hogy az egyiket 301 -el irányítsák át a másikra, máskülönben azt hiszik majd, hogy netán cselezni akarsz a találati listában a jobb helyezés érdekében (pedig nem, vagy mégis?), és nem igazán engednek feljebb egy idő után. Mondjuk úgy: riválisa lettél önmagadnak.
Ez a történet annak az apropójából született, hogy feltűnt: a Google Analitycs (webes látogató-statisztika) nem mutat mindent, nem látom a látogatók egy részét. És persze azért, mert az Analitycs csak a kutyafile.hu címet figyeli (hiszen arra állítottam), de a www.kutyafule.hu címre érkező látogatókat nem látja, mert a szolgáltató nem mondja azt, hogy 301! Ami azért is csúnya, mert az általam kezelt honlapok egyikén sem mondja ezt, ami nem szép tőle (az pedig végképp nem, hogy ez be sem állítható a megrendelő által). Ilyenkor lehetne kényszermegoldásnak bedobni a pageTracker._setDomainName -t, de az igazából nem oldja meg a problémát, csak a statisztikát javítja ki. És a félmegoldás nem megoldás, úgyhogy 301!
Ha pedig nem tudod, nálad mennyi a 301, akkor kapj elő egy Firefox -ot, meg ezt, látogass el a webhelyedre, és közben figyeld a HTTP-fejléceket.

A freeblog pl. jól csinálja, figyuzzál (a www.nevergone.freeblog.hu átírányít a nevergone.freeblog.hu -ra):

http://www.nevergone.freeblog.hu/

GET / HTTP/1.1

Host: www.nevergone.freeblog.hu

Keep-Alive: 300

Connection: keep-alive

HTTP/1.x 301 Moved Permanently

Location: http://nevergone.freeblog.hu/

Server: Microsoft-IIS/7.0

Date: Thu, 29 May 2008 15:39:15 GMT

Content-Length: 0

(Ui.: a 302 sem rossz, csak Redirect legyen a javából!)

Címkék: 

Hozzászólások

aha, értem... mégiscsak jobb, hogy nem lettem semmiféle informatikus :) de néha még szeretnék.

nos, ezt jól megmondtad.... :D