nekünk is ez jut majd?

Tegnap este voltam egy számítógépet rendberakni, egy kedves ismerősöm édesapjának számítógépe. Ő még akkor dolgozott programozóként, mikor az egyetem környékén (talán a mai Idegennyelvi Intézet helyén) volt egy informatikai központ, ahol szobányi gépeket működtettek ALGOL, és később BASIC programozási nyelveket használva.
Nos tegnap este megkérdezte, hogy milyen BASIC programozási eszközt tudnék ajánlani neki, mert ő keresgetett az Interneten, de nem igazán tudja, hogy melyik lenne számára a használható. Picit úgy nézhettem rá hirtelen, mint valami megjelent ufonautára, és megkérdeztem tőle, hogy a Pascal nem lenne -e megfelelő számára, mire ő válaszolt, hogy azt nem ismeri. Talán még a C felől érdeklődhettem volna, de szerintem felesleges. Ha BASIC, akkor BASIC.
Ha majd idősek, és "nagyon nagypapák és nagymamák" leszünk, és valamit kérdezünk majd a régi időkre visszagondolva, valamit keresünk, amit aktív életünkben használtunk vagy dolgoztunk vele, de az utánunk jövő generációk már csak hírből ismerhetik, ránk is ilyen furcsán, érthetetlenül fognak nézni? Mi is ilyen csodabogarak leszünk, akiket talán érdekes lesz meghallgatni, de régmúlt korok letűnt eszközeivel próbálnak "boldogulni" a folyton gyorsuló világban?

Ui.: Amúgy nem tudtam ajánlani a BASIC -hez semmit, de megpróbálok keresni valami használhatót.

Hozzászólások

MS Visual Basic. Nem halt ki.

http://www.microsoft.com/express/vb/Default.aspx

Te nem Basiccel kezdtél?

De azzal kezdtem, viszont már a Commodore -s időkben, nem nagygépes környezetben. Amúgy nem tudom, a Visual Basic mennyire követi az eredeti, régi Basic nyelv szintaktikáját, illetve az "Express" változata mivel másabb, mint a fizetős.
Mindenesetre lehetséges alternatíva. :)

Esetleg QuickBasic. Otthon még magyar nyelvű könyvem is van hozzá :)