SSH kulcs készítése Windows alatt

Akkor folytassuk a sort, biztos már nagyon unatkozol. Szóval sikeresen feltelepítetted már a Gitet Windows alá, viszont az élet ennyivel nem áll meg. Ugyanis valószínűleg (vagyis szinte biztos) szükséged lesz arra, hogy „forgalomtól elzárt területen lévő” (ismertebb nevén „privát”) kódtárolóba is fejlessz, viszont itt nem a közismert „beírom a jelszó” módszert alkalmazzák. Kulcsot generálunk neked, ami téged azonosít (vagyis a rendszeredet), egy ilyen kulcs amúgy is jó dolog, vigyázz rá és becsüld meg alaposan.

  1. Először a Start menüből keresd el a „Git” részt, most a „Git Bash”-ra lesz szükséged.
  2. a Git Bash-t a Start menüben találod

  3. Elindítása után megjelenik a „fekete varázsdoboz”, add ki a cd ~/.ssh parancsot. Van ilyen könyvtár, be tudott lépni? Ha igen, akkor felhasználhatod az ott található kulcsot. De te most úgyis újat fogsz készíteni, a régit pedig elmentjük a következő parancsokkal:
    mkdir ssh_key_backup; cp id_rsa* ssh_key_backup; rm id_rsa*
    Ha nem szeretnél annyit gépelni (én sem szeretnék), akkor innen kimásolva így tudod beilleszteni oda: Ablak címsorán a bal felső ikon -> Szerkesztés -> Beillesztés
  4. Ezzel generáljuk az SSH kulcsot, a megadott helyre érdemes valós email-címet írni:
    ssh-keygen -t rsa -C "ide_jon@az_email_cimed.hu" Rá fog kérdezni, hogy hova mentse („Enter file in which to save the key”), nyugodtan üss Entert.
  5. Amennyiben szeretnéd, hogy a kulcsodat akkor se tudja más felhasználni, ha lemásolja, levédheted jelszóval a „Enter passphrase” résznél, kétszer kell megadni. Okozhat ez kellemetlenséget (pl. mi van, ha egy program nem tudja bekérni a jelszót?), szerintem egy Enterrel bátran hagyd ki ezt a lépést.
  6. Ha jól csináltad, akkor létrejött a saját könyvtáradban (Windows 7 alatt valószínűleg C:\Users\[felhasználóneved]\) a .ssh könyvtárad két fájllal: id_rsa és id_rsa.pub néven. Az előbbi a kulcsod privát része, ne add oda senkinek. A második állomány a kulcs publikus része, adhatod bárkinek. Azt fogják elkérni azok is, akik majd meghívnak mindenféle fejlesztésekbe.

Nagyon ötletem nincs, hogy ezt hol tudnád kipróbálni, talán a GitHubbal. Mindenesetre, ha létrejött a fenti két állomány, akkor valószínűleg minden sikeres volt.

Megy ez, mint a karikacsapás. :)

Hozzászólások

FYI: PuTTY telepített csomagban van egy Pageant nevű cuccos, ez egy ssh auth agent. Betöltheted a kulcsot, el tudod indítani loginkor, sokkal kényelmesebb, mint pure openssh