Git verziókezelő telepítése Windows 7 alá

Ma izgalmas dolgokról fogok mesélni neked. Terveim szerint háromról, és ez a három nagyon jól fog neked jönni, ha komolyabban beleásod magad a Drupal és a Git verziókezelő rejtelmeibe.
Ezek a leírások abból a szempontból is különlegesek lesznek, hogy a Windows operációs rendszerhez kapcsolódnak. Bár nekem nem ez a munkaeszközöm, de a kedvedért beizzítom, hogy megmutathassam rajta azokat az alapokat, amelyekre valószínűleg szükséged lesz.
Nem is húzom tovább az időt, kezdjük!

Szóval verziókezelő rendszert használnál, abból is a Gitet, így telepítsd fel Windowsra. Amit a leírás során nem említek, azt nyugodtan hagyd az alapértelmezett beállításon.

  1. A Git honlapjáról letöltöd a legfrisebb verziót. Mivel nem akarod magát a Git-et fejleszteni, ezért a legfelső linken szereplő „Full installer for official Git for Windows 1.7.9” teljesen jó lesz neked.
  2. Git verziókezelő letöltése Windowshoz.

  3. A telepítőben ide érkezve az „Additional icons” pontot simán kikapcsolhatod, szerintem semmi értelme sincs.
  4. Ugye hogy nem szereted a plusz ikonokat az asztalodon.

  5. A történetnek ez a része kicsit húzós. Az első pontnak szerintem semmi haszna sincs, azt ne is válaszd. Ha a bemutatandó három mágiából csak az első kettőt használod (vagyis csak a Git-et, de a Drush-t nem), akkor érdemes a másodikat választanod, mert az tutira nem okoz semmi gondot, a gitet pedig parancssorból eléred bárhonnan. (Ne ódzkodj a parancssortól, ha nem félsz tőle és ügyesen használod, sokszor a hasznodra vállhat majd.) Amennyiben a későbbiekben bemutatott Drush is érdekel, akkor válaszd a harmadikat, mivel a shell-parancsokra is szükséged lesz, azt pedig a Drush nem tartalmazza. Állítólag a csillagok szerencsétlen együttállásakor és vad Windows szkriptelés esetén ez okozhat kellemetlen meglepetéseket, de a gyakorlatban semmi gondod nem lesz. Mivel szerintem a Drush neked sem fog ártani, irány a harmadik választás! :)
  6. Csak a Gitnek kell elérhetőnek lennie, vagy az egyéb eszközöknek is?

  7. Itt ugyan az alapértelmezett beállítást fogod választani, de azért megmutatom neked, mert elég fontos és hátha véletlenül elkattintod. Szóval ezt válaszd, így a Git helyesen fogja kezelni a sorvégeket.
  8. A sorvégeket ügyesen kezelje, különben párszor csúnyán fognak gondolni rád.

  9. A telepítés ezután már semmi érdekeset nem nyújt. A sikerességéről pedig hogyan tudnál meggyőzödni? Mondjuk csinálj valahol egy üres könyvtárat és ott add ki a következő parancsot:
    git clone --branch 7.x http://git.drupal.org/project/drupal.git
    Történik valami? Letöltődött a legfrissebb Drupal 7? Ha a létrejött „drupal” könyvtárba belépve kiadod a gitk parancsot, megjelenik egy grafikus eszköz a fejlesztési commitok listájával?

Ügyes vagy.

Hozzászólások

Jó lett, thx! Szerintem elkezdem rágni.